Waarom verschilt mijn stemadvies van zaanstad.stemwijzer.nl met de BEZ stemwijzer over erfpacht?

Wat vinden partijen?
Het is goed te weten wat de mening van een politieke partij is over erfpacht. Die mening laat de zaanstad.stemwijzer.nl aan u zien. Het is een mening die een politieke partij heeft, net zo goed als u en ik een mening hebben. Maar wat gaat die politieke partij met die mening voor u doen ?

Wat doen partijen?
Na 7 jaar BEZ en ervaring met politiek Zaanstad, gaat BEZ een stap verder en wil weten wat een partij met een mening doet. Helaas kunnen wij er niet op vertrouwen dat als een partij alleen een mening heeft, die partij ook de mooie woorden en beloftes voor u gaat realiseren zodra zij uw stem hebben gekregen. Maar dat is nu juist wat u wilt. Daarvoor heeft u juist op die partij gestemd om u te laten vertegenwoordigen in die gemeenteraad door die partij. Daar mag u dan ook iets van verwachten vinden wij en baseren ons stemadvies dan ook op het partij programma van een partij.

BEZ kijkt dus niet alleen naar de mening van een politieke partij maar ook of die mening overeenkomt met de mening en beloftes in het verkiezingsprogramma 2018-2022 van die partij. Als dat zo is dan baseert de BEZ daarop een stemadvies. Dan ligt het voor u vast wat u mag verwachten van die politieke partij en waar u die partij tot 2022 op aan kunt spreken. Wel zo helder toch.

Wat is een verkiezingsprogramma?
Een partijprogramma is een document van een politieke partij, waarin deze haar standpunten en plannen bekendmaakt. Een partijprogramma dat met het oog op gemeenteraadsverkiezingen wordt geschreven, wordt een verkiezingsprogramma genoemd. Verkiezingsprogramma's kunnen mensen helpen om bij verkiezingen hun keuze te bepalen, maar kiezers laten ook andere overwegingen meespelen, zoals de prestaties van politici in het verleden en de persoonlijkheid van een kandidaat.

Wat is de inhoud van een verkiezingsprogramma?
In een verkiezingsprogramma komen meestal de diverse onderdelen van de begroting van een stad aan de orde, (economie, wonen, onderwijs, gezondheidszorg, sport, enzovoort) Een verkiezingsprogramma bevat gewoonlijk allerlei beloften. Bijvoorbeeld, "Wij zullen de overlast van criminelen hard aanpakken". Als een partij een concrete belofte niet nakomt, is er sprake van 'kiezersbedrog'.

Wat gebeurt er na de verkiezingen?
Als partijen proberen een coalitie te vormen, zullen ze proberen zo veel mogelijk onderdelen van hun verkiezingsprogramma opgenomen te krijgen in het coalitieakkoord. Als de programma's van de coalitiepartijen tegenstrijdige punten bevatten, moeten ze natuurlijk een compromis sluiten. Slechts een deel van het programma kan dan gerealiseerd worden.


Het mag duidelijk zijn dat als het onderwerp erfpacht niet in de programma's van coalitiepartijen staat, er ondanks een mening over erfpacht, weinig tot helemaal niets te verwachten valt voor veranderingen op het gebied van erfpacht (beleid) tot 2022.


Als een partij de absolute meerderheid heeft gehaald, wat in Nederland eigenlijk nooit voorkomt, is het verkiezingsprogramma meteen het programma van de nieuwe gemeenteraad.