Erfpachtvereniging laat beleid Gemeente Zaanstad toetsen door Rechtbank in Den Haag

Gerechtshof Den Haag
Het wordt een spannend jaar voor de ruim 3.000 huiseigenaren en de Zaanse woningcorporaties met nog eens ruim 6.000 woningen op erfpachtgrond in de Gemeente Zaanstad.

Gemeenteraadsverkiezingen staan niet alleen in maart op de kalender, vooruitlopend daarop vindt er een serie hoorzittingen over erfpacht beleid plaats bij de rechtbank in Den Haag. 

De Belangenvereniging Erfpacht Zaanstad (BEZ) heeft de Gemeente Zaanstad gedagvaard om zich te verantwoorden over haar onredelijke en oneerlijke erfpachtbeleid met prijs verhogingen van ruim 500%.

Wat wil de BEZ?


De belangrijkste eis van de BEZ is dat Gemeente gehouden is de bloot eigendom te verkopen tegen een prijs berekend conform het vóór 2007 geldend beleid. In ieder geval tegen een prijs die is vastgesteld op een redelijke marktconforme wijze. Daarnaast vraagt BEZ de rechter om de door Gemeente gehanteerde algemene erfpachtvoorwaarden te toetsen. Een groot deel van die voorwaarden is in haar ogen oneerlijk en in strijd met het (Europees) consumentenrecht.

Wat is er gebeurd?
  • Nov. 2016 : BEZ dagvaardt gemeente Zaanstad voor rechtbank Haarlem
  • Feb. 2017 : Gemeente Zaanstad reageert "negatief | afwijzend" op alle eisen middels zgn. conclusie van antwoord.
  • Mei 2017 : BEZ formuleert een conclusie van repliek, om haar argumenten nogmaals kracht bij te zetten, en te reageren op de conclusie van antwoord van de gemeente
  • Aug 2017 : Conclusie van dupliek volgt vanuit gemeente met wederom een afwijzing van de BEZ claims | argumenten | schikkingsvoorstel.
  • Nu volgt een comparitie zitting (mondelinge hoorzitting ) bij de rechtbank in Den Haag, waarin de advocaat van de BEZ Mr. Eduard de Geer zal pleiten voor de zaak om de rechter van meer informatie te voorzien. Periode: feb- mei 2018
Hoe heeft het zover kunnen komen?

Sinds 2012 tracht de BEZ de Gemeente te overtuigen dat haar erfpachtbeleid van de Gemeente Zaanstad niet van deze tijd is en dat de gevolgen van dit beleid voor zorgwekkende thuissituaties kan leiden nu en vooral in de toekomst.

De BEZ heeft hierbij de afgelopen jaren meegewerkt aan verschillende studies vanuit de Gemeente, maar uiteindelijk is het advies van de BEZ terzijde geschoven en zijn alle voorstellen van de BEZ niet gehonoreerd geworden. Hierdoor ziet de BEZ zich genoodzaakt het huidige beleid te laten toetsen door een onafhankelijke rechter.

Inmiddels zijn er verschillende schriftelijke rondes geweest met een doorlooptijd van ruim een jaar waarin advocaten van beide partijen hun standpunt kenbaar hebben gemaakt. U zult begrijpen dat de BEZ een procedure zorgvuldig wil laten plaatsvinden. Helaas blijkt dat deze voortgang ook een proces van de lange adem blijkt te hebben. Wat ook niet helpt is dat de Gemeente een nieuwe advocaat heeft ingehuurd om haar belangen te behartigen.

Uw steun is onontbeerlijk!


De komende periode zullen wij u informeren over de data van de verschillende hoorzittingen. Wij nodigen u van harte uit om aanwezig te zijn bij een of meerdere sessies. Nog belangrijker is uw stem tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen in maart. Maar ook die van uw familieleden, vrienden, naaste buren en alle Zaankanters die hun woongenot in de Zaanstreek een warm hart toedragen.

Uw stem telt!


Zaankanters horen niet naar de rechter te hoeven stappen om gehoor te krijgen bij hun Gemeente die in het geniep haar beleid wijzigt. Als belangenvereniging zullen wij opnieuw alle politieke partijen voor de gemeenteraadsverkiezingen netjes bezoeken om samen naar een oplossing te zoeken. Op basis van de standpunten van politieke partijen zullen wij aan u een stemadvies uitbrengen en wij hopen dat u massaal stemt op de partij die ons steunt.

We rekenen op u!

Voor meer informatie of vragen stellen wij het op prijs als u contact opneemt met het bestuur van de Belangenvereniging Erfpacht Zaanstad via het e-mailadres: erfpachtzaanstad@gmail.com

Reacties

  1. Is er een gemeentelijke politieke partij die opkomt voor de erfpacht problemen van de burgers in Zaanstad.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er is (nog) geen politieke partij in Zaanstad die specifiek en alleen voor de erfpacht problemen van de burgers in Zaanstad opkomt. Wel zijn er politieke partijen vertegenwoordigd in de gemeenteraad in Zaanstad die de problemen met erfpacht onderschrijven en het initiatief van BEZ steunen. Deze voornaamste steunende politieke partijen zijn Democratisch Zaanstad (DZ) en De Zaanse Inwoners Partij (ZIP). Van de landelijke politieke partijen in Zaanstad zwalken de VVD, PvdA en GL een beetje met vage (verkiezingsbeloftes) uit 2014, die in de laatste 4 jaar eigenlijk nooit concreet zijn gemaakt of gerealiseerd.

      Verwijderen
  2. Democratisch Zaanstad is de enige partij, die voor afschaffing van erfpacht is en voor omzetting van de erfpachtgrond in eigendom tegen een prijs van voor 25 januari 2007. Ook heeft Democratisch Zaanstad, erfpacht als enige partij op de stemwijzer willen zetten. Helaas is dit nog niet op de site van DZ te lezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Democratisch Zaanstad wil graag samenwerken met de erfpachters, om dit voor de erfpachters tot een goed einde te brengen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Lang leve democraat zaanstad

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Weg met de gevestigde partijen en zogenaamde linkse partijen die niets voor de burgers doen.. zoals de PvdA en de sp

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Er wordt geen rekening gehouden met de afkoopsom, die tijdens de koop vh huis, vrijwel gelijk was als de waarde van de grond en indien de erfpachtsom tegen de rente van een 30 jarige staatsobligatie zou zijn weggezet, dan is de waarde van de afkoopsom nu hoger dan de huidige geldende economische grondwaarde. Het huis is tenslotte voor velen mede een pensioenopbouw.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Erfpachters stuur informatie die van belang is naar Democratisch Zaanstad, zodat DZ samen met u een goede oplossing kan bereiken. Als ik het budget zie wat de gemeente uittrekt voor processen, dan is dat hoger dan vergelijkbare gemeenten, want dat gebeurt met belasting centen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Op de Stemwijzer komt door Democratisch Zaanstad een stelling te staan, dat de gemeente Erfpacht moet afschaffen. DZ is het daarmee EENS.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Erfpachters, Ik ben er tot nu toe niet ingeslaagd van de gemeente de adressen te krijgen van de huizen die op erfpacht staan (onder het motto "dat is privé"). Als we samen met de nu ca. 10.000 huis eigenaren op erfpacht (volgens de gegevens van de gemeente) een vuist kunnen maken, om een aanvaardbare oplossing te vinden voor de onacceptabele voorwaarden van de gemeente voor het omzetten van erfpacht naar eigendom.
    Er zijn ca. 60.000 woningen in Zaanstad, dus 1 op de 6 huizen/appartementen staat op erfpacht. Als er geen actie wordt ondernomen, dan speculeert de gemeente verder met de grond en is altijd de winnaar. Dus waar een wil is, is een weg. Paul Neimeijer kandidaatsraadslid Democratisch Zaanstad.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Paul,
      Volgens mij is dit (semi) publieke informatie, dus hoezo privé...

      Voor zover ik er kennis van heb worden alle erfpacht overeenkomsten door de notaris ingeschreven in het Kadaster als vastlegging van/voor de erfpachter. Met een aanvullend onderzoeken zijn deze gegevens mijn inziens te verkrijgen bij het Kadaster. Zie ook: https://www.kadaster.nl/-/onderzoek-in-de-openbare-registers

      Verwijderen
  10. Beste Wouter, volgens mij hangt daar een prijskaartje aan. Misschien is het een idee om een oproep te doen aan de leden of iemand een suggestie heeft, om de erfpachter te kunnen verenigen.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Is er al iets bekend over de uitspraak??

    Waarom duurt het zo lang....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Op 5 juli 2018 heeft in de Rechtbank in Den Haag de zitting plaatsgevonden, BEZ vs Gemeente Zaanstad. De rechtbank heeft die zitting afgesloten met de mededeling op 17 oktober 2018 uitspraak te doen.

      Tot op heden heeft BEZ nog geen informatie over de uitspraak ontvangen. Zodra deze informatie beschikbaar komt zal BEZ haar leden, al dan niet via deze website, gepast informeren.

      Verwijderen
  12. Is er al iets bekend over de zitting van 17 oktober?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Op 5 juli 2018 heeft in de Rechtbank in Den Haag de zitting plaatsgevonden, BEZ vs Gemeente Zaanstad. De rechtbank heeft die zitting afgesloten met de mededeling op 17 oktober 2018 uitspraak te doen.

      Tot op heden heeft BEZ nog geen informatie over de uitspraak ontvangen. Zodra deze informatie beschikbaar komt zal BEZ haar leden, al dan niet via deze website, gepast informeren.

      Verwijderen

Een reactie posten