Raad veegt behandeling erfpacht van tafel

Gemeenteraad onvoldoende geïnformeerd om evaluatie rapport over de bestuursopdracht omzettingen erfpacht van de gemeente Zaanstad, alsmede een vaststelling van andere uitvoeringsregels, volledig en zorgvuldig voor een zienswijze te behandelen.

Dit oordeelde de gemeenteraad tijdens het Zaanstad Beraad van 15 januari 2015, nadat een punt van orde was ingediend door de heer T. Brekelmans (POV) welke met een meerderheid van stemmen werd aangenomen, waarna het agendapunt van tafel werd geveegd.

lees verder... hieronder
Het agendapunt; "Uitvoeringsregels die van toepassing zijn op het omzetten van het recht van erfpacht naar vol eigendom van terreinen die door de gemeente Zaanstad voor gebruik voor woondoeleinden in erfpacht zijn uitgegeven", is op verzoek van gemeente Zaanstad op de agenda van de raad geplaatst voor een zienswijze en om het boek over de bestuursopdracht voor omzettingen erfpacht te sluiten. In dit evaluatie rapport over de bestuursopdracht van de gemeente zijn aanbevelingen en compromis voorstellen van de Belangenvereniging
Lees verder hieronder.
Zaanstad (BEZ) niet of nauwelijks opgenomen en uitgewerkt. In de voorgestelde uitvoeringsregels van de gemeente is een korting van 9% voorgesteld, maar dat lijkt grotendeels een sigaar uit eigen doos, want
met een verlaging van de grondquote naar 4% is het de vraag of die in redelijke verhouding staat tot aan de ene kant een grotere verlaging van de WOZ-waarden (minimaal 6%), dat is dan dus nog maar 3% korting wat overblijft en aan de andere kant dan nog een inflatie (meer dan 14%) over dezelfde periode.




De raad maakt nadrukkelijk kenbaar “zorgvuldig” te willen handelen en heeft nog geen volledig, compleet beeld over de feitelijke omstandigheden van het gevoerde erfpacht beleid van de gemeente en mist nog relevante informatie om tot een weloverwogen zienswijze te kunnen komen.

Zo vindt de raad het uitermate belangrijk, dat eerst het vervolg onderzoek van de Rekenkamer-Z over erfpacht omzettingen in Zaanstad wordt afgerond, wat nu nog in volle gang is.

Daarnaast meent de raad, verwoord door de heer A. Molenaar (DZ), bijgestaan door de heren Brekelmans en de Vries (D66) dat normen en waarden overschreden zijn als de BEZ geen enkele inhoudelijke reactie van de gemeente heeft gekregen op haar schriftelijke brieven, gericht aan het college van burgemeester en wethouders. Zij hebben wethouder A. Verschuren verzocht, nu het agendapunt is opgeschort en er tijd vrijkomt, hier op korte termijn alsnog invulling aan te geven.

Het Rekenkamer-Z onderzoek is in volle gang en de verwachting is dat dat resultaten van dit vervolgonderzoek medio maart/april beschikbaar zullen komen.

Update 13 mei 2015:
Op 29 april 2015 heeft de Rekenkamer-Z de agendacommissie Zaanstad geïnformeerd over aanleiding om extra informatie op te vragen bij de gemeentesecretaris en dat dit tijd kost. Bekendmaking van het Rekenkamerrapport "aanvulling verkenning omzetting recht van erfpacht in vol eigendom" wordt nu in juni 2015 verwacht.

Lees hier de brief van de Rekenkamer-Z aan de agendacommissie van 29-4-2015.




Update 12 Juni 2015
Op 12 juni 2015 heeft de gemeente Zaanstad antwoord gegeven op de BEZ brief van 20 april 2015 waarin BEZ heeft verzocht om een status update over de voortgang van het rekenkamer rapport en antwoorden van de gemeente Zaanstad op BEZ brieven van; 24-5-201329-11-2014 en 14-11-2014.

De gemeente Zaanstad stelt, dat er geen verdere gesprekken meer met BEZ zullen plaatsvinden omdat de gemeente tot het bestuurlijke besluitvormingstraject is overgegaan met het voorleggen van haar erfpacht plannen aan de gemeenteraad op 15 januari 2015.

Desondanks, lijkt het de gemeente Zaanstad goed om deze 3 BEZ brieven ten behoeve van de volledigheid van de besluitvorming van de gemeenteraad te beantwoorden. Deze gemeentelijke reactie kan BEZ zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk vóór 3 juli 2015 verwachten, aldus de brief van wethouder A. Verschuren, aan BEZ


 

NHD 17-1-2015


Reacties