Pvda&GL: Art. 51 vragen afkopen van erfpacht






April 29, 2012 10:44 PM




Bijgaande vragen zijn inmiddels ingediend door de PvdA en GroenLinks aan het College van Burgermeeseter en Wethouder van Zaanstad.


Art. 51 vragen over het afkopen van erfpacht

In verscheidene buurten in Zaanstad zijn huizen gebouwd op grond die in erfpacht is uitgegeven. Dat is een goede zaak, want dat betekende dat de huizen voor een lagere prijs verkocht konden worden. Veelal was in deze gevallen bij de koopsom een bedrag voor de erfpacht van 50 jaar inbegrepen, het zogenaamde erfpacht canon. Na afloop van de 50 jaar moet dan jaarlijks erfpacht betaald worden. Het is ook mogelijk om tussentijds de erfpacht af te kopen. Tot 2006 vroeg de gemeente daar eigenlijk een schijntje voor. In 2006 is het beleid veranderd en werd de afkoop gebaseerd op marktconforme grondprijzen. Helaas is deze beleidsverandering niet persoonlijk gecommuniceerd naar alle bewoners van huizen waar erfpacht op rust. Om de sommen die hier mee gemoeid zijn wat concreter te maken, betekent het dat als je nu een huis van plm. € 230.000 in bijvoorbeeld Westerwatering wil overzetten in vol eigendom, je een bedrag van plm. € 30.000 kwijt bent. De bedragen voor de grondprijzen worden berekend aan de hand van zogenaamde parameters. Deze parameters worden jaarlijks vastgesteld en tot nu toe vertonen deze parameters een stijgende lijn, dat wil zeggen dat het afkopen van erfpacht jaarlijks duurder wordt. Dit is een consequentie van het veranderde beleid in 2006. Toen ging men er vanuit dat de huizenprijzen jaarlijks stegen en men overwaarde opbouwde, waarmee te zijner tijd de afkoop van de erfpacht afgekocht kon worden. Zoals wij allen weten, zijn de huizenprijzen de laatste jaren echter niet gestegen, maar gedaald en wel met zo’n 10 %. Dat heeft als consequentie dat bewoners in de buurten waar dit speelt in een lastige situatie terecht zijn gekomen. Zij hebben geen geld om de erfpacht af te kopen. Maar de waarde van hun huis daalt nog sterker daar eventuele kopers afgeschrikt worden door de erfpacht die op deze huizen rust. Dat betekent dat zij of wel moeten blijven wonen waar zij nu wonen of anders blijven zitten met een restschuld. Dat is niet goed voor de doorstroming op de huizenmarkt.

Een behoorlijk aantal bewoners in Westerwatering heeft thans een offerte gekregen voor afkoop van de erfpacht. Zij hebben de tijd gekregen tot 1 juni a.s. om op deze offerte te reageren. Als zij na 1 juni op de offerte in willen gaan, dan betalen zij 8% boeterente. Dit brengt veel onzekerheid met zich mee voor de bewoners. Wij kunnen niet helemaal overzien hoeveel inwoners van Zaanstad met deze problematiek kampen. Wij weten ook niet hoeveel inwoners de laatste jaren zijn ingegaan op de offerte tot afkoop van de erfpacht en in hoeverre hiermee rekening is gehouden bij de begroting.

Om meer duidelijkheid te krijgen over deze zaken stellen wij het College de volgende vragen. In
verband met de termijn van 1 juni, verzoeken wij u deze vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden.

1. Is het College ervan op de hoogte dat de hierboven geschetste problematiek speelt in Zaanstad?
2. Kan het College aangeven in welke wijken dit speelt en bij benadering om hoeveel huizen het gaat?
3. Wat zou de financiële consequentie zijn voor de gemeente Zaanstad indien de parameters voor de stijging van de grondprijzen minder snel ouden toenemen, en wat als de afkoopsom gebaseerd zou zijn op de verwachte prijsontwikkeling van de woningen?
4. In hoeverre zijn er al bedragen voor de afkoop van erfpacht opgenomen in de begroting?
5. Is het College het met ons eens dat de bovengenoemde problematiek de doorstroming van de huizenmarkt negatief beïnvloedt?
6. Zo ja, op welke manier zou dat tegengegaan kunnen worden?
7. Hoe kan de communicatie met de betrokkenen over de mogelijkheden tot afkoop van de erfpacht verbeterd worden?
8. Is een boeterente van 8% niet aan de hoge kant?


PvdA : Fred Smout
GroenLinks : Romkje Mathkor

Reacties